Hae tästä blogista

torstai 29. syyskuuta 2011

Itse tehtyjä kynttilöitä


Kynttilöitä voi tehdä monella tavalla, mutta yritän tässä kertoa kuinka minä ne teen. Olen joskus aiemmin vähän asiasta kertonutkin, mutta koitan nyt kuvilla täsmentää selostusta.

Kerään talteen kaikki kynttilän jämät, myös esim. tuikut, jos niihin jää vähänkin steariinia. Heitän nekin kattilaan ja poimin metalli ”kupin” pois pihdeillä kun steariini on sulanut. Tässä ja muutenkin pitää muistaa että steariini on kuumaa, samoin tuikkukipot, sormet voi palaa. Älä myöskään jätä kattilaa valvomatta. Levy ei saa olla täysillä, itse pidän levyn ”nelosella”. Kerään omat jämät talteen, lisäksi minulla on kaksi ”hovihankkijaa” joilta saan jämiä.


Käytän tölkkejä joissa ei ole panttia, voihan niitä pantillisiakin käyttää jos muita ei ole, ei tule kynttilät siltikään kalliiksi. Sinellistä olen ostanut sydänlankaa  -keskipaksua- 3,- pussi jossa on 2 tai 3 metriä sydänlankaa, en ole koskaan mitannut. Halpoja kynttilöitä.


                                 Tee pohjaan reikä. Reikä ei saa olla liian iso, ettei steariini valu pois, eikä liian pieni ettei sydänlankaa mahdu pujottamaan. Yleensä tungen lankaa muutaman millin sisään ruuvin avulla ja kiskon pihdeillä sisäpuolelta läpi. 
Pohjaan kunnon solmu ja maalarinteippiä lisäksi, ja silti vuotaa vähän läpi aluksi. Päälle poikittain tikku, esim. varrastikku.


Eri värejä ei kannata kovasti sekoitella, helposti tulee likaisen värisiä, epämääräisen harmaita. Valkoista voi tietysti lisätä muihin väreihin. Tämänkertaisissa näkyy pari tyypillistä virhettä, mutta leikitään että tein ne esimerkiksi… Punaisissa olisi pitänyt tehdä vain 3 kynttilää ja säästää samaa erää täyttöihin. Nyt en tehnyt niin ja kun tein uuden erän, oli se ihan eri väristä. Kun steariini jäähtyy, se kutistuu ja keskelle muodostuu kuoppa, se pitää täyttää ainakin kerran, joskus jopa 2 kertaa. Kannattaa antaa jäähtyä mielellään seuraavaan päivään, muutama tunti ainakin, ennen kun koloja paikkaa.
Kun kynttilät on kovettuneet leikkaan pihdeillä ensin renkaan poikki, toisilla pihdeillä revin tölkin spiraalina pois kynttilän ympäriltä. Muista leikata solmu tölkin pohjasta ensin pois! Ilman käsineitäkin pärjää, mutta spiraali on terävää, mutta helposti lähtee, on ohutta kuin paperi. Kuvassa näkyy osa revitystä tölkistä ja pihdit joita käytän.
Punaisissa näkyy väriero hyvin. Toinen virhe näkyy vihreissä ja yhdessä sinisessä kynttilässä. Kun steariini 
jäähtyy, se siis kutistuu, myös ulkopuolelta. Tölkin ja kynttilän väliin jää vähän tyhjää. Kun kuoppaa täyttää pitäisi varoa että steariini mene yli kuopan reunojen, silloin se valuu kynttilän ja tölkin väliin, sinne muodostuu erillinen kerros.

On varmasti muitakin tapoja, mutta minä teen kynttiläni näin. Itselläni on onneksi ulkovarastossa "askartelupöytä", mutta jos teet esim. keittiössä, kannattaa paikat suojat laajalta alueelta. Steriinin saa aika hyvin siivottua pois, mutta helpompi on heittää sanomalehdet roskiin, kun alkaa siivoamaan.
Ehkä nämä eivät kelpaa ihan juhlapöytään, mutta ulos lyhtyyn käyvät hyvin.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti