Hae tästä blogista

lauantai 4. elokuuta 2012

Matto muovikasseista


Vaikka meillä ei muovikasseja osteta, jostain niitä vaan ilmestyy. Ensin ajattelin että virkkaan niistä jotain, mutta tällä leikkaustekniikalla kuteesta tulee kaksinkertaista, ja siten aika paksua virkattavaa. Kävin sitten kudonta-asemalla kutomassa kassit matoksi. Eihän sille raukalle ollut edes oikein paikka, sijoitin sen sitten varaston lattialle, on sen verran ankea tila kaikkine rojuineen, että olkoon siellä piristyksenä.
Kaupasta olisin saanut maton halvemmalla ja helpommalla, mutta kaikki käsityöihmiset tietää, että tässä on kysymys ihan jostain muusta. Eräänkin tunnin leikkelin kuteita, kudonta-asemalla paukutin mattopuita n. 13 tuntia ja vielä siitä hyvästä maksoin kudonta-asemalle 30 euroa. Hinnan ja työmäärän perusteella matto pitäisi olla parhaalla paikalla olohuoneessa. Matolla on pituutta 3,8 metriä.


Näin hienolla koneella sitä mattoa tein.Tällä tekniikalla ei tule solmuja eikä jatkot törrötä matosta, kerät liitetään toisiinsa aina kun aloitetaan uusi kerä samalla tekniikalla kun rinkulat pujotetaan toisiinsa. Kuteet leikataan siten että muovikassi taitetaan pitkulaiseksi muutaman sentin levyiseksi liuskaksi. Siitä leikataan 2-3 sentin levyisiä pätkiä. Tämä leveys sopii mattoon, kapeampaa jos aikoo esim. virkata kuteet. Roskiin menee pohja ja kahvan kohdat. Leikatut palat avataan, avatut renkaat liitetään toisiinsa. Kuva ei ehkä selitä kovin hyvin työtapaa, mutta kaikki tietää kuinka kuminauhat kietoutuu toisiinsa. 
Yhdistymiskohta kiristetään. Sama uudestaan. Tätä hommaa voi tehdä vaikka telkkaria katsoessa. Mitä pehmeämpi kassi, sen parempi, kovat kassi voi säästää roskapusseiksi. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti