Hae tästä blogista

sunnuntai 12. elokuuta 2012

Tuplalapaset

Lanka: Novita Nalle
Puikot: 3
Menekki: 105 g
Koko: nainen

Monta kertaa olen yrittänyt tehdä tuplalapasia, mutta oikein hyviä ei ole tullut koskaan. Nyt taisi onnistua. Mustat tein ensin, niissä on ennen peukalokiilaa 10 kerrosta sileää, ei hyvä, jätä pois. Joskus koulussa opetettiin että aina pitää tehdä vähän suoraan ennen peukalokiilaa. Voi olla että suora osuus on tarpeen jos peukalokiilan lisäykset tehdään joka 2. kerros, mutta ei näissä, joissa on lisäys joka 3. kerros. Mustissa ja punaisissa on sisempi peukalo- ja lapasosuus pari kerrosta lyhyempi kuin päällinen, mutta sekään ei ole tarpeen. Koska sisäosassa on 1 silmukka/puikko vähemmän, tulee sädekavennuksestakin lyhyempi, sisälapanen lyhenee sillä tavalla. Varsi näyttää lyhyeltä, mutta ei mielestäni sitä ole, ihan tarpeeksi pitkä on.

Ohje: Päällimmäinen lapanen. 48 silmukkaa 2 oikein, 2 nurin, 40 kerrosta. (varsi on yhteinen sisä- ja ulkolapasessa) 1. sileällä kerroksella lisätään 2 silmukkaa/puikko = 14 s/puikko. Seuraavalla kerroksella aloitetaan peukalokiila. Neulo 2 silmukkaa, langankierto (neulotaan oikeaksi silmukaksi kiertäen seuraavalla kerroksella) toinen langankierto, 10 silmukkaa oikein. 1. kerros lisäys 2. kerros neulotaan kiertäen ja 3. kerros vain neulotaan. Kiilapuikolla on 2 silmukkaa – kiila joka lisääntyy aina 2 silmukka – 10 silmukkaa.  Kunnes kiilapuikolla on 2 s– kiilassa 18 – 10 silmukkaa. Poimi 18 silmukkaa langalle. Neulo 2 s – lisää 2 s, neulo 10 s, nyt on tälläkin puikolla 14 s. Neulo 30 kerrosta, tee sädekavennus
Sisempi lapanen: Poimi resorista 48 silmukkaa. 1. kerroksella lisää 1 s./puikko, = 13 s/puikko. Aloita kiilakavennus. Samalla tavalla kuin päällimmäisessäkin, mutta tee lisäyksiä kunnes on 16 s. Peukalokiilapuikko nyt 9 s – kiila – 2 s. Suora osuus samoin kuin päällimmäiseen 30 kerrosta, sädekavennus. Huom! peukalokiila menee helposti väärälle puolelle, tarkasta ennen kun aloitat sisälapasen kiilaa. Koska näissä on sädekavennus, ei ole oikeastaan väliä minkä käden lapanen se on, mutta jos haluat olla tarkka tai teet kärkikavennuksen toisella tavalla, tarkasta aina kiilan paikka.
Peukalo: Päällimmäinen poimi 18 s ja lisää vielä 3 s = 21 s – 7 puikolla, neulo 3:lla puikolla. 20 kerrosta. Kavenna joka puikon alussa ylivetäen, kunnes silmukat loppuu. Sisempi samoin, mutta neulotaan 3 6 silmukka = 18 silmukkaa.
Huom! Ennen kun aloitat sisemmän lapsen kärkikavennuksen, tee molemmat peukalot ja päättele kaikki langat. Vasta sitten tee kärkikavennus, näin jää näkyviin vain yksi päätelty lanka ja sekin sisäpuolelle.
1 kommentti:

  1. Tosi hyvä idea! Nuohan olis yhtä lämpimät kuin rukkaset. Olen vaan ihan surkea neulomaan lapasia. En ole vuosiin edes yrittänyt kun ei se peukalo onnistu kuitenkaan.

    VastaaPoista